čtvrtek 24. prosince 2015

Vánoční speciál


Emo Phillips řekl: "Myslíval jsem, že mozek je můj nejdůležitější orgán. Ale pak jsem si zamyslel: počkej, a tohle ti říká kdo?" Jako lidé máme až přirozenou tendenci přisuzovat veškerým věcem ve vesmíru s naší rasou. Už 2000 let před Matrixem se Aristoteles zabýval otázkou skutečné reality a není to tak dlouho od 19. století, kdy pohled na svět jako na konstrukt tvořený myslí převažoval.
V této souvislosti se mi velice líbí teorie "last thursdayism". Je to myšlenka, že, kdyby někdo vytvořil tento svět minulý čtvrtek, se všemi našemi vzpomínkami a vědomostmi, nebyli bychom ho schopni rozeznat od toho ve kterém momentálně žijeme. Na této teorii se mi strašně líbí to, že sice v každém bodě v čase až do přítomnosti můžeme legitimně uvažovat o platnosti last thursdayismu (či five minute agoismu), o budoucnosti takto smýšlet nemůžeme (nikdy nemůžeme říct "za deset minut bude stvořen svět" dokud těchto deset minut neuplyne).
Naštěstí, dokud máme více informací o světě, ve kterém počítáme, že všechno (včetně času a prostoru) vzniklo až v "okamžiku" Velkého třesku, než o  šíleném vědci, který se kde se vzal tu se vzal rozhodl vytvořit svět, který právě tak vypadá, princip Occamovy břitvy (musíme vždy přijmout co nejjednodušší teorii) nás vede k tomu last thursdayismu nevěřit (i když je stále toto rozhodnutí subjektivní - tedy není přímo jasné, že tato teorie je jednodušší).
Podobně absurdní souvislost mezi vesmírem a homo sapiens hledají vyznavači horoskopů či vesmírné energie. Přestože je ale existence spojitosti mezi lidským rytmem a slunovraty velmi nepravděpodobná, je jasné, že v průběhu roku se naše chování mění - například v teplejších měsících je nižší úroveň kriminality. Tento fakt by však šel vysvětlit mnoha jinými okolnostmi. Nicméně byly prokázany i komplikovanější závislosti, které už lze vysvětlit obtížněji (a které mají také biologický význam), a totiž že nejvíce dětí se rodilo (až do posledních desetiletí) na jaře.

Žádné komentáře:

Okomentovat