neděle 22. listopadu 2015

Jádro pudla


<< návaznost na díl 23
Existuje mnoho definicí života (probíhá evoluce; reaguje a množí se...). Pokud se ale život snažíme definovat pouze pro ujasnění termínů, budeme se jen snažit stroze popsat zemský život, nicméně diskuze o dobré definici nám může pomoci, co bychom vlastně na jiných planetách chtěli nalézt.
I k tomu bychom mohli využít pilíře darwinismu zmíněné ve Qartánu 23. To zajímavé, na co chceme narazit je právě asi produkt účelné evoluce. Na zde zmíněných bodech musí stát každý potenciální (darwinistický) vývoj a každá kritika musí cílit na jeden z nich. Díky těmto bodům můžeme zjistit proč někde evoluce neprobíhá, co jsou podmínky jejího chodu a právě i to,  i co se vlastně snažímě na Marsu objevit.
Problém, který je nastíněn v komiksu se táhne již dlouhá staletí. Antičtí deterministé stavěli především na tom, že pohyby těles je možno vypočítat, mohli si ale také například všímat toho, jak jsou lidé řízeni podobnými instinkty, jako viděli u zvířat, Skutečně, z fyzikálního hlediska není problém si představit mozek jako počítačový elektrický systém řídící přenos svých zdrojových kódů.
Problém je v neschopnosti popsat pohled, kterým vidíme svět. Možná je možné dokonale popsat nervovou cestu signálu od oka do mých zrakových center, nicméně nedokáži nijak posoudit, jestli váš "zrak" vám ve finále předá vjem, kterému já říkám sluch "sluch": Intenzita světla by byla převedena jako hlasitost, stejně tak i prostorové vnímání je převeditelné z dvou očí na dvě uši, jestli pak k sobě třeba "ladí" barvy by pro mě byla "barva tónu".
Zkrátka, narodili jsme se všichni do role jednoho člověka, pozorující svět jedním pohledem. I kdyby pocit, že tuto osobu ovládáme byl jen iluzí, současná věda dosud nemá nejmenší stopu k vysvětlení, proč vůbec takto vnímáme a třeba jednou bude možné i své individuální vjemy sdílet. Vlastně neexistuje důvod, proč by tento jev měl být neprozkoumatelný. Zatím je však jakémukoli bádání velmi vzdálený.
To, že jsme vsazeni do role jednoho člověka je něco, co stále stojí při hypotéze svobodné vůle. Něco, co dává smysl pojmům jako je "vědomí" a lidství, protože to podle mnohých tvoří hranici mezi námi a zvířaty. Svobodné vůli stále úplně nerozumíme a proto nás tak fascinuje. A myslím, že právě to je to hlavní, co nás láká k výpravám za mimozemským životem, to co hledáme i na jiných planetách.

Žádné komentáře:

Okomentovat