středa 11. listopadu 2015

Malí zelení


Snahu o nalezení mimozemského života doprovází zajímavá diskuze, nakolik bude mimozemská forma podobná té "domácí".
Na jednu stranu se zdá, že život má mnoho možností, jak se vyvinout. S jinou atmosférou, podnebnými podmínkami a jejich střídáním bude mít mimozemský život pravděpodobně naprosto jiný systém homeostáze, přenosu látek i informací, dýchání a trávení. Medúzy jsou docela inteligentním druhem a přitom si vyvinuly úplně jiný způsob "uchopování" (nebo by mohli manipulovat s předměty vysáváním a úchopem "obejmutím" jako sloni), vnímání i komunikace. Jen delfíni jsou savci, stejně jako my (a jak jinou cestu našli)! Český evoluční biolog Jaroslav Flegr říká, že většina makroevoluce (metaevoluce Qartán 7) byla způsobena náhodou (tj. švábi se neučili obraně proti radioaktivitě). A samozřejmě to budou jednoduché buňky, protože ty se snadno vyvinou. Vždyť i v historii Země tu nebylo povětšinou nic víc.
Na druhou stranu kdyby se buňky rozšířily snáze bez symbiózy (viz Q11) s jinými, pravděpodobně by se neshlukovaly do velkých organismů jako na Zemi. A do takové struktury se vyvinuly "účelně", tedy s delší evolucí by teoreticky měly být přizpůsobeni lépe. My se dokonce nyní snažíme regulovat přírodu (ve městech odhazujeme sníh, regulujeme teplotu na 21°, zabraňujeme povodním), snažíme se předejít vyčerpání zdrojů, které "až příliš vyvinutý druh" může potkat.
Pakliže předpokládáme složitější strukturu, asi těžko si ufoni vyvinou jiný systém pohybu. Sensorické orgány musí najít směr odkud pochází určitý signál, proto se pravděpodobně nesmí při pohybu točit, a pásy či kola jsou příliš složité na konstrukci - čtyři nohy a hlava jsou ideální volba!
A když už je řeč o delfínech - po tom co se někteří savci vrátili do moře, začali být téměř nerozeznatelní od ryb (tedy není tolik možností, jak plavat).
Diskuze je tedy (zatím ;) stále otevřená.

Žádné komentáře:

Okomentovat