středa 22. června 2016

Vnitřní energie




To, že stav matky ovlivňuje vývoj dítěte je zákon, podle kterého se každý řídí už jen podvědomě. Nicméně nedávno studie odhalily, že vliv má i stav otce (hladina stresu, alkohol, dieta) - a vzhledem k tomu, že tělo si dává běžně velký pozor na to, aby své pohlavní chromozomy předalo do dalších generací bez přerušení (např. protirakovinnými mechanismy), odhaluje korelace podle výzkumníků záměrný vliv těla na genetickou informaci.
Podobné výsledky přinesla analýza zdravotního stavu tří generací novorozených Švédu, který v době vln neúrody způsobil také velké fluktuace v příjmu potravy. Ukázalo se, že děti narozené v době hladu „počítaly“ s nedostatkem potravy a jejich metabolismy se na to připravily nastřádávání více tukových zásob – údajně proto, že jejich rodiče dokázali ovlivnit DNA svých potomků. Nemusí jít však pouze o metabolické procesy – s obezitou silně koreluje také například zvýšená chuť k jídlu. Princip, na základě kterého to zvládli stále není zcela objasněn, nicméně dosud znamé mechanismy jsou např. genomický imprinting (viz Q43) a methylace DNA – přepínání stavu některých genových značek tak, aby působili pouze, když je to potřeba (také Q42).
V přírodě by mohl tento efekt sloužit jako ochrana před výchylkami v klimatu, které by prakticky mohli dokonale adaptované organismy snadno vymýtit.
Vůbec genové značky (např. histony – občasné „shluky“ DNA, které dokáží polymerázu „vyhodit“ z funkce čtení DNA) slouží k tomu, aby se v genomu neovladatelně nehromadila zbytečná DNA (Q42).
Některé adaptivní pravěké mutace se ale naopak vlivem správných podmínek mohou expresovat do plné podoby.
Tyto studie předznamenávají vskutku široké filosofické důsledky:  Jednak že váš zdravotní stav už není pouze vaší věcí a to, co vnímáme (např. míra výbušnosti, chuť k jídlu) mohou do určité míry předznamenat již volby našich rodičů. Pak je to široká debata o tom, kdo je mezi všemi těmi genetickými faktory člověk a jak by mělo „vylepšování“ probíhat - biologové říkají, že vracíme k Lamarckovi a evoluce odkrývá úplně nový princip vývoje. A pak nám celá věc dává nahlédnout do neuvěřitelné komplexity spojitosti mezi naší psychikou a tělesnou schránkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat